Az igeidők bevezetése

Ösrobbanás

Úgy tartottam célszerűnek és hatékonynak, hogy mielőtt ad hoc, üstöllést belevágnánk az angol igeidők fortélyainak tanulmányozásába, érdemes egyfajta előjátékként áttekinteni, hogy egyáltalán mi fán is teremnek ezek a nyelvtani szabályok. Ebben a posztban próbálok olyan kérdésekre választ adni, ami  talán oly sok nyelvtanulónak furdalja az oldalát, és jóllehet, ezek a megválaszolatlan kérdések teszik igencsak zavarossá ezt az alapjáraton nem is bonyolult rendszert. Tanításaim során, inkább többször, mint kevesebbszer tapasztaltam azt, hogy akár már haladó angol nyelvtudással rendelkező nyelvtanulók sem tudnak számszerűsített választ adni arra az egyszerű, hétköznapi kérdésre, hogy: Mennyi igeidő is van az angol nyelvben?

Untitled design

Ahhoz, hogy erre a kérdésre egy megfelelő számszerűsített választ adjunk, induljunk ki a saját anyanyelvünkből, a magyarból; A magyar igeragozásban három igeidőt tartunk számon: jelen, múlt és jövő. Mindhármat csak kijelentő módban fejezhetjük ki, feltételes módban csak múlt és jelen, felszólító módban csak a jelen időt használjuk. Nem nagy meglepetés, hogy más nyelvek sem tartanak számon más igeidőt a jelenen, a múlton és a jövőn kívül. Tehát el is fogadhatjuk azt a tényt, hogy nem csak a magyarban, de az angolban, a franciában, a perzsában, az azeriben és körülbelül az összes többi 6000 beszélt nyelvben is három igeidő létezik.  Az angolban az igeidőt tense-nek nevezzük. Ha igaz az állítás, és valóban három igeidő van az angolban is, akkor jogos a kérdés: Mégis miért van több?

Az angolban tényleg három tense létezik (jelen = present, múlt = past, jövő = future), de mindegyik tense mellé különböző aspektusokat, igeszemléletet rendelünk hozzá. Minden egyes tense-hez külön-külön pontosan ugyanazt a négy aspektust. Ha ezt a szerény egyenletet a szorzást segítségül hívva elvégezzük (3×4), tizenkettőt kapunk. Az igeszemlélet lehet egyszerű (simple), lehet folyamatos (continuous), lehet befejezett (perfect), és lehet az utóbbi kettő összevonásából perfect continuous (befejezett folyamatos).

Ha ezt összefoglaljuk egy átlátható táblázatba, akkor már egész egyszerű is felfogni. Mindegyik tense mellé ugyanazt azt a 4 aspektust rendeljük. A legjobb oldali oszlopban találjuk a már összegyúrt, hivatalos megnevezését az igeidőknek.

Azt, hogy egyes aspektusok mi célt szolgálnak, és mikor használjuk őket, arról a következő fejezetekben részletesen fogok írni. Viszont egy utolsó kérdés még mindenképp érdemes megválaszolni: Az angol nyelvtan miért különböztet meg ennyi szemléletet, amikor a magyarban teljesen elegendő a három igeidő, ahhoz, hogy tökéletesen kifejezzük magunkat?A magyar nyelvben, ahelyett, hogy létezne egy ilyen tökéletes struktúrája az igeidők rendszerének, mi elsősorban (idő)határozószók segítségével pontosítjuk, finomhangoljuk az időegyeztetést. Ha magyarul kijelentem azt, hogy “Én tanulok”, nem egyértelmű eldönteni, hogy én éppen egy könyv fölött ülök és magolom a biológia leckémet, vagy éppen arra gondolok, hogy tanuló a foglalkozásom. Az angolban teljesen egyértelművé válik, ha ugyanazt a mondatot más igeidőben, más szerkezetben használjuk, anélkül, hogy egyetlen időhatározószót is használnánk.

Összefoglalás

  • Minden beszélt nyelvben 3 igeidőt különböztetünk meg (jelen, múlt, jövő), csak különböző szemléletet rendelünk hozzá.
  • Az angol nyelvben minden igeidőhöz (tense-hez) ugyanazt a 4-4 aspektust, szemléletet rendeljük hozzá. Így lesz belőle 12.
  • Az aspektus lehet: egyszerű, folyamatos, befejezett vagy befejezett folyamatos
  • Amíg a magyar nyelvben határozószókkal finomhangoljuk az időegyeztetést, addig az angolban igeidők segítségével. A határozószókkal nyomatékosítani tudunk.
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s